ניסיון ישראלי ראשון עם שתל bonebridge

ד"ר אודי קצנל מר מיכאל פינקלשטיין גב' אורלי בלוך גב' צופית דהן גב' פנינה יקיר ד"ר דורון הלפרין
השירות למחלות אוזנים וניתוחי אוזנים, תוכנית שתל שבלול ומכון השמיעה, מחלקת אף אוזן גרון ניתוחי ראש וצוואר, המרכז הרפואי קפלן, רחובות

מטרה: לתאר את השימוש הראשון בשתל Bonebridge בישראל.

רקע: שתל ה- bonebridge מתאים למטופלים עם ירידה הולכתית או מעורבת בשמיעה עם ספי הולכת עצם עד 45 דציבל ולמטופלים עם חרשות חד צדדית עם שמיעה באוזן הטובה של עד 20 דציבל. אינדיקציות נפוצות ל bonebridge יכולות להיות מלפורמציות של האוזן החיצונית והתיכונה או אחרי ניתוחי מסטואיד. החלק המושתל של ה- bonebridge  מורכב ממגנט ומנגנון השראה וחלק רוטט (floating mass transducer) המעביר את אנרגית הקול לאוזן הפנימית דרך הגולגולת. החלק הרוטט מקובע לגולגולת בשני ברגים. הניתוח מתבצע בהרדמה כללית בדרך כלל עם חתך מאחורי האפרכסת. החלק החיצוני מורכב ממעבד, סוללה, מנגנון השראה ומגנט. בשתל זה אין חלק שחודר את העור והמידע והאנרגיה מועברים דרך השראה אלקטרומגנטית.  

תאור המקרה: נערה בת 16 וחצי שסובלת מתסמונת CHARGE. פרט לבעיית שמיעה עברה ניתוח לב (VSD) בגיל שנה, סובלת מאנופתלמיה בעיין שמאל וממיקרופתלמיה בימין כך שלמעשה כמעט ולא רואה. בבדיקת שמיעה עדכנית טרם מועד הניתוח, SRT 70 דציבל מעורב אך בעיקרו הולכתי בשתי האוזנים עם דיסקרימינציה של 96%. משתמשת במכשירי שמיעה ITE, אך מתקשה מאוד ברעש ובכיתה. למרות כל זאת, מצליחה לשמור על ציונים טובים. בבדיקה פיזיקלית – נערה נמוכה עם עיוות של האפרכסות ובאוטוסקופיה תופיות תקינות. CT של העצמות טמפורליות הדגים היפופלזיה של הקוכלאה ושל המבוך הגרמי, עצמות השמיעה מעוותות, החלון העגול מעוות ועצב הפנים עובר אינפריורית לחלון העגול במקום מעליו. בשלישי בספטמבר 2014 עברה ניתוח השתלה של bonebridge של חברת MEDEL במרכז הרפואי קפלן בגישה רטרוסיגמואידלית. מהלך הניתוח תקין. שוחררה אחרי יומיים לביתה. השתל חובר 45 ימים לאחר הניתוח. הנערה דיווחה כי שומעת טוב יותר בעזרת השתל לעומת מכשיר השמיעה בו נעזרה עד כה. בבדיקת FUNCTIONAL GAIN שנערכה שבוע בלבד לאחר החיבור, נמדדו ספי SRT בעוצמה של 35dBHL ותוצאות דיסקרימינציה 88% (בעוצמת הגשה של 55dBHL שהיא עוצמת שיחה רגילה, כאשר הסיגנל ניתן ממול הנבדקת). בבדיקת function gain עם מכשיר השמיעה נמצא סף של 45 דציבל. עובדה זו תואמת את הדיווח של הנערה. המטופלת נמצאת בתחילת תהליך ההסתגלות לשתל כך שיש לצפות לשיפור.

לסיכום: שתל ה- bonebridge הוא אלטרנטיבה טובה למטופלים הזקוקים למכשיר שמיעה מעוגן עצם באינדיקציות השונות. היתרונות שלו הם מעבד קטן שצמוד לעור עם מגנט הדומה למגנט של יחידת ראש של שתל שבלול והשהשתל אינו חודר את העור. החסרונות הם שהניתוח מורכב יותר מהאלטרנטיבות ושיש חלק פנימי שהוא אלקטרומכני.  

 









Powered by Eventact EMS