תפיסת דיבור על רקע רעש נבחנת בשגרה על ידי מבחני שמיעה בהם נדרש המאזין לחזור על גירויי דיבור ביחסי אות רעש שונים. לעיתים קושי המאזין לא בא לביטוי במבחנים אלה. דרך משלימה להדגים קושי זה היא בהערכת היכולת הקוגניטיבית של הקצאת משאבי הקשב לזיהוי הדיבור בתוך הרעש. הגישה היא להעריך את מידת המאמץ המושקע על ידי המאזין בקשב (Listening Effort). אחת הדרכים לבחון יכולת זו היא בעזרת פרדיגמת ה .Dual Task
מטרות המחקר: 1. העמדת מערכת אודיו-ויזואלית, מבוססת פרדיגמת Dual Task, אשר תהיה יישומית למדידה אובייקטיבית של מאמץ שמיעתי. 2. בחינת רגישות המערכת למדידת מאמץ שמיעתי בקרב שומעים תקינים ביחסי אות-רעש שונים.
שיטה: נכתבה תכנת מחשב ייעודית להצגה בו זמנית של גירויים אודיו-ויזואליים: Dual Task paradigm. הגירויים האודיטוריים כללו מילים חד הברתיות על רקע רעש ביחסי אות רעש שונים, והגירויים הויזואליים כללו ארבע צורות גיאומטריות בארבעה צבעים. התוכנה אפשרה הגשת הגירויים בכל אחת מהאופנויות בנפרד וכן בו זמנית: המטלה האודיטורית הוגדרה כעיקרית והויזואלית כמשנית. הנבדקים התבקשו לחזור על המילים ברעש תוך כדי זיהוי וסימון הצורה הגיאומטרית הנכונה בסדרה של ארבע צורות. המדדים שנבדקו: אחוז זיהוי נכון של המילים, אחוזי דיוק בהתאמת צורות וזמן תגובה להתאמת צורות. אוכלוסיית המחקר כללה 30 מאזינים בעלי שמיעה בתחום הנורמה בגילאים 20-30 שנים.
תוצאות: במטלה העיקרית לא נצפו הבדלים בין אחוזי זיהוי נכון של המילים ברעש בבידוד, לבין הבצוע במטלת ה Dual Task ביחסי אות רעש השונים. יחד עם זאת, נצפתה הארכה משמעותית בזמן התגובה של המטלה המשנית בהתאמת הצורות הגיאומטריות במטלת ה Dual Task. בנוסף, נצפתה מגמת הארכה בזמני התגובה עם הירידה ביחסי אות רעש.
לסיכום: פרדיגמת ה-Dual Task למדידה אובייקטיבית של מאמץ שמיעתי שהוטמעה במערכת ייעודית, אפשרה את ביטוי הקושי בתפיסת דיבור על רקע רעש בקרב מאזינים בעלי שמיעה תקינה.
