רקע: 30-40% מהמועמדים לשתל סובלים מלקויות נוספות כגון סינדרומים למיניהם, שיתוק מוחין, איחור התפתחותי קוגניטיבי, לקות מוטורית, (ASD), איחור התפתחותי גלובלי וקשיי קשב וריכוז. בעבר, ילדים ומבוגרים אלו הוצאו באופן רוטיני מהמועמדות לשתל. אך כיום, הקריטריונים עבור השתלה מתרחבים, ומגוון הולך וגדל של מועמדים בעלי מוגבלויות מושתלים. למרות העליה במספר המושתלים בעלי המוגבלויות, אין מספיק נתונים על תוצאות ההשתלה, ועל הגורמים היכולים להשפיע על התוצאות.
מטרות המחקר: 1. להשוות בין תוצאות התפתחותיות ושפתיות בין קבוצת מושתלים בעלי מוגבלויות לבין מושתלים ללא מוגבלויות. 2. להעריך את הגורמים המשפיעים על תוצאות ההצלחה של שתל קוכלארי בקרב מושתלים בעלי מוגבלויות.
שיטות: מחקר רטרוספקטיבי בקרב מושתלים בביה`ח הדסה עין כרם. תוצאות ההשתלה של 27 מושתלים בעלי לקויות נוספות נמדדו בעזרת אבני דרך התפתחותיות ושפתיות ,שאלונים ספציפיים ,SIR, CAP והושוו לקבוצת ביקורת של 378 מושתלים.. בנוסף בוצע ניתוח של גורמים שונים שהשפיעו על תוצאות ההשתלה בקבוצת המחקר
תוצאות: קבוצת המחקר הדגימה תוצאות פחות טובות באופן מובהק בהשוואה לקבוצת הביקורת באבני הדרך: ( VCV (P=0.0136, זיהוי לינג p
דיון: תוצאות המחקר עוזרות בתהליך קבלת החלטה על ביצוע ההשתלה, בניבוי הצלחת שתל קוכלארי בקרב מועמדים עם מוגבלויות ותיאום ציפיות עם המושתל או ההורים.