"הצילו אין לי אוויר" - Paradoxical Vocal Fold Motion  

גב' לוטם שרי 1,2 ד"ר טלי לנדאו-זמר 3 ד"ר כהתיה אדלמן 1,2
1המכון לאודיולוגיה והפרעות בתקשורת, המרכז הרפואי האוניברסיטאי הדסה, ירושלים
2החוג להפרעות בתקשורת, המכללה האקדמית הדסה, ירושלים
3מחלקת אף אוזן גרון וניתוחי ראש צוואר, המרכז הרפואי האוניברסיטאי הדסה, ירושלים

 

Paradoxical Vocal Fold Motion) PVFM) או, Vocal Cord Dysfunction) VCD) הינה הפרעה התנהגותית לא אורגנית,של דרכי הנשימה העליונות, המאופיינת ע"י אדוקציה של קפלי הקול האמיתיים תוך כדי נשימה. כתוצאה מכך, הפציינט חווה התקפי קוצר נשימה וחנק (בדומה לאסטמה) ופונה בדחיפות לעזרה.  בגלל מורכבות התופעה, האבחון לעיתים קרובות שגוי ובמקרים קיצוניים יכול להוביל לאינטובציה או טרכאוטומי.

הכרה בתופעה הלא שכיחה הזו, נעשית נפוצה יותר ויותר בקרב רופאים וכתוצאה מכך ישנה עליה במספר ההפניות לקלינאי תקשורת לשם אבחון וטיפול.

אבחנה של PVFM דורשת התייחסות רב- תחומית. גם הטיפול בPVFM  הוא ע"י גורמים רבים, אבל בראש וראשונה מטרתו לאמן את מיתרי הקול לעשות אבדוקציה בזמן הנשימה, כדי לשחרר את ההתכווצות בגרון ולאפשר זרימה חופשית של אוויר.

הגישה הטיפולית המועדפת והעיקרית כיום היא טיפול התנהגותי אשר מתמקד ב: הרפייה של הגרון, תרגילי נשימה ותרגילים שמטרתם שליטה על הגרון.

שיטות: מתוך 5 מקרים שאובחנו עם PVFM וטופלו במחלקתנו, יתואר בהרחבה מקרה של נער שאובחן לאחרונה עם PVFM וטופל בהצלחה.                             הטיפול כלל: תרגילי הרפייה, הקניית נשימה סרעפתית ותרגילי נשיפה ושאיפה ספציפיים הגורמים לאבדוקציה כדוגמת שאיפה דרך האף ונשיפה בשפתיים קפוצות.

תוצאות: כל המקרים טופלו בהצלחה מלאה בתוך 1-3 מפגשים. גם במקרה הספציפי שיתואר, בו הנער חווה התקפי חנק בתדירות מאוד גבוהה, בסוף הטיפול הנשימה הוסדרה והתקפי החנק נעלמו לחלוטין.

סיכום: ככל שהתופעה תהיה מוכרת בקרב רופאים וקלינאי תקשורת כך האבחון והטיפול יהיו יעילים ומהירים. אבחנה וטיפול שגויים עשויים להוביל לסבל רב ולנזקים בלתי הפיכים. מכיוון שלקלינאי התקשורת יש תפקיד חשוב באבחון ובטיפול במקרים של PVFM, העלאת המודעות שלהם למקרים הללו חשובה במיוחד.

 









Powered by Eventact EMS