מבוא: ההתוויה להשתלה הינה סבירות גבוהה מאוד להשגת תפקוד שמיעתי טוב יותר עם שתל שבלול בהשוואה לתפקוד עם מכשיר שמיעה. יותר מ-90% מהמושתלים אשר הושתלו במרכזי השתלות מנוסים אכן מפיקים תועלת משמעותית מהתערבות זו. למרות הניסיון העצום שנאסף ותועד ב-25 השנים האחרונות, הליך הערכת המועמדות להשתלה שבלולית נותר מסורבל יחסית, ועל כן יקר ללא הצדקה, וחסרה עדיין תמימות דעים באשר למבחן תפיסת הדיבור היעיל ביותר, שיוכל לשמש כמדד פשוט, ישיר וברור להערכת מועמדות להשתלה שבלולית במבוגרים ללא בעיות נוספות.
מטרה: הערכת התוצאה אליה מגיעים מושתלים מבוגרים ללא בעיות נוספות במבחן לזיהוי מילים חד הברתיות (HAB) על רקע רעש, במטרה לנסות לקבוע נקודת ציון אשר תשמש כקו הבסיס להערכות עתידיות למועמדות לשתל.
שיטות: קבוצת המחקר כללה 29 מבוגרים משתמשי שתל שבלול מנוסים אשר בהיותם מועמדים להשתלה שבלולית נחשבו על ידי צוות מרכז ההשתלות כבעלי סיכוי טוב מאד להפיק תועלת משמעותית משתל השבלול. מבחן תפיסת דיבור של זיהוי מילים חד הברתיות הוגש בעוצמה של 65dB SPL על רקע רעש מתחרה מסוג babble של 3 דוברים גברים ביחס אות לרעש קבוע של +5 dB . המבחן הוגש כאשר גירוי הדיבור והממסך במיקום זהה (קדמית לנבדק).
תוצאות: טרם ההשתלה הציון הממוצע במבחן זיהוי מילים חד הברתיות בשקט עם מכשירי השמיעה במצב ההאזנה הטוב ביותר היה 25±7%. הציון הממוצע במבחן זיהוי מילים חד הברתיות על רקע רעש עם שתל בלבד היה 44±21% והציון במצב ההאזנה עם שתל שבלול בצד אחד ומכשיר שמיעה באוזן הנגדית היה 52±18%.
מסקנות: עבור מרבית המועמדים המבוגרים להשתלה ניתן לצמצמם את מבחני הערכת המועמדות לכדי מבחן זיהוי מילים חד הברתיות בעוצמת הגשה של דיבור יומיומי (65dB SPL) על רקע רעש דיבור מתחרה ביחס אות לרעש קבוע של +5dB. מבחן זה יכול לשמש ככלי הערכה רגיש אשר מסוגל לנבא את התועלת הצפויה לאחר ההשתלה במועמדים מבוגרים בעלי שפה דבורה תקינה וללא בעיות אנטומיות מיוחדות של השבלול.