אנטומיית החלון העגול בהדמיית טומוגרפיה ממוחשבת ברזולוציה גבוהה ויישומיה הקליניים בניתוחי שתל שבלול

פרופ' מיכל לונץ 1,2 ד"ר עמית וולפוביץ 1,2 ד"ר נועם יהודאי 1,2
1התוכנית לרפואה, כירורגיה ושיקום האוזן והשמיעה, מחלקת אף אוזן וגרון - כירורגית ראש וצוואר, המרכז הרפואי בני ציון, חיפה
2הפקולטה לרפואה ע"ש ברוס רפפורט, טכניון, חיפה

מטרה: קביעת ערכי בסיס בהדמיית טומוגרפיה ממוחשבת ברזולוציה גבוהה בחתכים רוחביים, עבור מיקומם של נישת החלון העגול וממברנה החלון העגול ביחס למבנים בעצם הטמפורלית, בעלי חשיבות קלינית בניתוחי שתל שבלול, בניסיון לחזות את נוחות הגישה לממברנה החלון העגול כאשר קיים צורך בניתוח משמר שמיעה.

שיטה: המדדים האנטומיים הקובעים את נוחות הגישה לממברנת החלון העגול שהוגדרו כללו: ממברנת חלון עגול ונישת חלון עגול רחבים, מרחק קצר בין הקורטקס של עצם המסטואיד ונישת החלון העגול, מיקום קידמי של ממברנת החלון העגול, מיקום לטרלי יחסית של החלון העגול, ומצב אנטומי שבו החלון העגול וממברנת החלון העגול ממקומות האחת מול השנייה. בהתאם בוצעו מדידות של פרמטרים אלו בהדמיית טומוגרפיה ממוחשבת ברזולוציה גבוהה של 55 מועמדים מבוגרים להשתלה שבלולית (110 עצמות טמפורליות).

תוצאות: בנבדקים עם ממברנת חלון עגול אחורית, שאצל הגישה לחלון העגול פחות נוחה מלכתחילה, המרחק בין הקורטקס של המסטואיד לבין נישת החלון העגול ארוך יותר משמעותית, ונישת החלון העגול צרה יותר משמעותית בהשוואה לנבדקים עם ממברנת חלון עגול קדמית יותר.

מסקנות: ערכי בסיס עבור הגודל של ממברנת החלון העגול ונישת החלון העגול, היחס ביניהן, מיקומן היחסי לחלקו המסטואידלי של עצב הפנים והמרחק שלהם מהקורטקס של המסטואיד ניתנים למדידה בקלות יחסית בעת תכנון ניתוח השתלה שבלולית. נבדקים עם ממברנת חלון עגול במיקום אחורי, אשר מקשה על הגישה אל החלון העגול, מתאפיינים בנוסף גם בנישת חלון עגול צרה יותר ומרחק ארוך בין הקורטקס של המסטואיד ונישת החלון העגול, בהשוואה לנבדקים עם ממברנת חלון עגול קדמית. נתונים אלו הופכים את הגישה לאזור החלון העגול למאתגרת עוד יותר בקבוצה זו.









Powered by Eventact EMS