הורים וגישת תת"ח: כיצד תופסים קלינאי התקשורת את הקשר שלהם עם הורי המטופלים ואת מעורבות ההורים בטיפול?

מר דן קופר ד"ר טל לבל
החוג להפרעות בתקשורת, אוניברסיטת חיפה, חיפה

עדויות רבות נאספו בנוגע לחשיבות מעורבות ההורים כגורם משמעותי בקידום תקשורת תומכת חליפית (תת"ח) של ילדיהם. עם זאת, ייתכן ותפיסות שליליות כלפי תת"ח, חוסר הבנה באשר לשימוש בעזרים לשם התפתחות תקשורתית, אי פניות מבחינת משאבי זמן וכסף, יקשו על הורים למצות את מלוא הפוטנציאל הגלום בתת"ח. זאת, על אף מוטיבציה גבוהה מצידם.

בין תפקידיהם של  קלינאי התקשורת מצוינת אחריותם לתמוך ולשתף את בני המשפחה של משתמשי התת"ח בתכנון מטרות ויעדים תוך התייחסות לצרכים התקשורתיים של הילדים. לפיכך, יש חשיבות רבה להעמיק את הידע הקיים לגבי הקשר בין הקלינאים להורים, ולגבי תפיסות ההורים וציפיותיהם מהטיפול בגישת תת"ח. עד כה נערך מחקר מועט בנושא, בפרט בשנים האחרונות בהן חלה התפתחות רבה בתחום התת"ח. יתרה מכך, עיקר המחקרים כללו מדגם קטן של קלינאי תקשורת. לאור האמור, מחקר הדוגם קבוצה גדולה של קלינאי תקשורת נחוץ על מנת לקבל תמונת מצב מייצגת ועדכנית.

המחקר הנוכחי התבסס על שאלון ממוחשב עליו השיבו 114 קלינאי תקשורת המטפלים בגישת תת"ח במסגרות חינוכיות שונות ברחבי הארץ. השאלון כלל שאלות הנוגעות לתפיסות ולמעורבות של ההורים בטיפול שניתן ע"י קלינאי התקשורת, לתקשורת בין ההורים לילדיהם המתקשרים בעזרת תת"ח, ולהבדלים מבחינתם של ההורים באשר לשימוש בעזרי התקשורת השונים.

תוצאות המחקר מלמדות שקלינאי התקשורת מדווחים אמנם על תחושת ביטחון ואמון ביכולתם להדריך הורים בכל הנוגע לתת"ח, ואולם להערכת הקלינאים, התקשורת באמצעות עזרי תת"ח בין הורים וילדיהם מועטה ביותר. הקלינאים נחשפים באופן שוטף לתפיסות מוטעות של ההורים ולמיתוסים על תת"ח, ומאפייני השימוש בה בבית מושפעים מסוג העזרים. מסקנות המחקר כוללות הצעות לשיפור הקשר של קלינאי התקשורת עם ההורים בהדרכות ובפרקטיקות הטיפוליות. 

 

 American Speech-Language-Hearing Association. (2005). Roles and responsibilities of speech-language pathologists with respect to augmentative and alternative communication: position statement

Anderson, K. L., Balandin, S., & Stancliffe, R. J. (2014). “It`s got to be more than that”. Parents and speech-language pathologists discuss training content for families with a new speech generating device. Disability and Rehabilitation: Assistive Technology, (0), 1-10. Chicago

Baxter, S., Enderby, P., Evans, P., & Judge, S. (2012). Barriers and facilitators to the use of high‐technology augmentative and alternative communication devices: a systematic review and qualitative synthesis. International Journal of Language & Communication Disorders, 47(2), 115-129.









Powered by Eventact EMS