המהפכה הטכנולוגית לה אנו עדים בשנים האחרונות, לא פסחה גם על העולם הטיפולי-שיקומי, והביאה עמה שינויים רבים גם בתחום הטכנולוגיה המסייעת . במצאי האמצעים הטכנולוגיים בהם משתמשים קלינאי התקשורת, רווח במיוחד השימוש במכשיר האייפד. עבודות ראשוניות מצביעות על תרומתו בתהליכי רכישת מיומנויות אקדמיות ותקשורתיות, כמו גם מיומנויות תעסוקה ופנאי אצל אנשים עם מגבלה התפתחותית, למן הילדות ועד לגילאי בגרות. לצד השימוש באייפד כאמצעי טיפולי, בשנים האחרונות נפוץ השימוש בו גם כאמצעי תקשורת תומכת וחליפית (תת"ח). עם זאת, על אף יתרונותיו, השימוש הנרחב באייפד כחלק מן התהליך הטיפולי, מזמן גם סיכון להסטת הזרקור מן המטופל והטיפול לטובת מיקוד יתר ב"טכנולוגיה". קלינאי התקשורת, הן כמטפלים בילדים עם מוגבלויות התפתחותיות והן כגורם האמון על התאמת עזרי התת"ח תוך ליווי ההתערבות המתמשכת, נמצאים בתווך שבין המטופל למכשיר. לאור מגמת העלייה בשילוב האייפד בטיפולי שפה, דיבור ותקשורת, עולה הצורך לעמוד על תפיסותיהם של קלינאי התקשורת באשר לשימוש בכלי זה, וזאת מתוך הבנה כי הידע, הגישות והאמונות של הקלינאי, משפיעים על הצלחתה של תכנית ההתערבות.
מטרתו של המחקר הנוכחי הינה להציג את תפיסותיהן של קלינאיות תקשורת לגבי מקומו של האייפד בהתערבות הטיפולית בילדים עם מוגבלויות התפתחותיות.
במחקר השתתפו 11 קלינאיות תקשורת העובדות במסגרת חינוכית-טיפולית, אשר עושה שימוש נרחב באייפד בהתנהלות היומיומית. תפיסותיהן של הקלינאיות נבדקו באמצעות ראיונות עומק מובנים חלקית שהוקלטו, תועתקו ונותחו לשם איתור תמות עיקריות. ממצאים ראשוניים מלמדים שהקלינאיות מתייחסות למהות ההתערבות הטיפולית כאשר נעשה בה שימוש באייפד, כמו גם להזדמנויות ולמגבלות שמציב האייפד כעזר תת"ח וכאמצעי טיפולי. עוד עלו היבטים הקשורים במטופל , במשפחתו, בקלינאית עצמה ובסביבה הטיפולית.
למחקר חשיבות קלינית לשם תכנון התערבות הכוללת שימוש באייפד עבור ילדים עם מוגבלויות התפתחותיות והוא פותח צוהר להבנת הפוטנציאל הטמון באייפד כמערכת תקשורת תומכת וחליפית וכאמצעי בהתערבות הטיפולית, לצד גיבוש ציפיות ריאליות ממנו בתחומים אלה.
American Speech-Language-Hearing Association. (2008). Roles and responsibilities of speech-language pathologists in early intervention: Guidelines.
Kagohara, D. M., van der Meer, L., Ramdoss, S., O’Reilly, M. F., Lancioni, G. E., Davis, T. N. & Sigafoos, J. (2013). Using iPods and iPads in teaching programs for individuals with developmental disabilities: A systematic review. Research in Developmental Disabilities, 34, 147-156.
Light, J., & McNaughton, D. (2013). Putting People First: Re-Thinking the Role of Technology in Augmentative and Alternative Communication Intervention. Augmentative and Alternative Communication, 29(4), 299-309.