כתיבה וקריאה כפרקטיקה חברתית באוכלוסייה עם צרכים מיוחדים – חקר מקרה

ד"ר שרה זדונאיסקי ארליך
הפקולטה לחינוך, מכללת לוינסקי, תל אביב
המסלול לחינוך, מכללת בית ברל, כפר סבא
החוג להפרעות בתקשורת, אוניברסיטת חיפה, חיפה

 

במאה ה- 21, הנגישות לעולם האורייני עבור אנשים עם קשיים מורכבים וצרכים מיוחדים אינה מובנת מאליה. אחת הסיבות העיקריות לכך נובעת מהאופן בו נתפס המושג אוריינות ומן הכוח הטמון בהגדרת המושג (Keefe & Copeland, 2011). 

בהיצג הנוכחי אדגים באמצעות חקר מקרה את יחסי הגומלין בין הגדרת המושג אוריינות ודרכי התערבות עם מטופלים בעלי צרכים מיוחדים ומורכבים, ואת השלכותיהם על נחיצות כניסה לעולם האורייני למטופלים. אירועי כתיבה, קריאה ושיחה שהתקיימו בתהליך התערבות וטיפול בילדה בת 12, אשר סובלת מקשיים התפתחותיים מרובים עקב תסמונת נדירה, תועדו והובילו לחיבורו והוצאתו לאור של ספר. המפגשים הטיפוליים התקיימו בתדירות של פעמיים בשבוע במשך חצי שנה, אך התהליך כולו, מתחילת ההתערבות עד הוצאתו של התוצר הסופי לאור ארך כשנה וחצי. תהליך כתיבת הספר יתואר על שלביו השונים: תכנון הכתיבה תוך התחשבות בקוראים הפוטנציאלים של הטקסט, הכתיבה הראשונה, הכנת טיוטות, עריכה לשונית, בחינת הקשר שבין האיורים לטקסט ועיצובו הסופי של הספר. כמו כן אתייחס למשמעות הרגשית של הוצאת הספר ועל המוטיבציה של הילדה להמשיך ולגלות את העולם האורייני על כל אפשרויותיו. 

בתהליך זה יישמה הילדה את הידע שרכשה על מוסכמות השפה הכתובה כמערכת רישום ושיכללה את הידע בעקבות ותוך כדי כתיבה. כמו כן, סייע התהליך לילדה להבין "מי עושה מה עם שפה הכתובה , עם מי , מתי, איפה , איך ,ועם איזו משמעות" (Bloome, et al., 2005:51).

חקר מקרה זה נותן ביטוי יישומי-קליני לגישה סוציו-תרבותית אשר רואה בכתיבה וקריאה פרקטיקה חברתית העשויה להביא לשיפור איכות החיים של המטופלת. ניתוח תהליך הכתיבה מעוגן בתיאוריות של זיכרון אוטוביוגראפי (Fivush, 2010) ותיאוריית התרחיש (Schank & Abelson, 1977). בעוד העיסוק בזיכרון האוטוביוגראפי חייב עיסוק במחשבות, רגשות והערכות על מה שקרה וסיפק מסגרת להסבר על כוונות הכותבת ביחס לעברה ולמה שעתיד להיות בהמשך, תיאוריית התרחיש שימשה מסגרת ליישום תהליך הכתיבה כולו.

ביבליוגרפיה:

Bloome, D., Carter, S., Christian, B., Otto, S., & Shuart-Faris, N. (2005). Discourse analysis and the study of classroom language and literacy events: A microethnographic approach. Mahwah, NJ: Erlbaum. 

Fivush, R. (2010). Speaking silence: The social construction of voice and silence in cultural and autobiographical narratives. Memory, 18, 88–98.

Keefe, E.B. & Copeland, S.R. (2011). What is literacy? The power of a definition. Research & Practice for Persons with Severe Disabilities, 36, 92–99.

Schank, R.C. & Abelson, R. (1977). Scripts, Plans, Goals, and Understanding. Hillsdale, NJ: Earlbaum Assoc.









Powered by Eventact EMS