מיומנות שפתית ותפקודים ניהוליים בקרב ילדים בעלי לקות שפה – תרומת הדו-לשוניות

גב' פרי אילוז-כהן פרופ' שרון ערמון-לוטם
בלשנות וספרות אנגלית, אוניברסיטת בר אילן, רמת גן

דו-לשוניים (דו"ל) מראים יכולות עכבה מפותחות יותר בהשוואה לחד-לשוניים (ח"ל) [1], אבל ילדים חד-לשוניים (ח"ל) עם לקות שפה ראשונית (לש"ר) מראים קשיים בעכבה בהשוואה לילדים עם שפה תקינה (ש"ת) [2]. המחקר הנוכחי בוחן את הקשר בין מיומנות שפתית לבין עכבה בקרב ילדים (בני 6) דו"ל וח"ל עם לש"ר, ואת השאלה האם הקושי שנמצא בעכבה אצל ילדים ח"ל עם לש"ר, קיים גם בקרב ילדים דו"ל. המחקר מצא שמבחינת עכבה, ילדים ח"ל עם לש"ר מראים יכולות נמוכות יותר משמעותית בהשוואה לח"ל ודו"ל תקינים וגם בהשוואה לדו"ל עם לש"ר. בנוסף, נמצא שח"ל עם לש"ר מפיקים באופן משמעותי כמות גבוהה יותר של תגובות שווא בהשוואה לח"ל ודו"ל תקינים ולדו"ל עם לש"ר. ממצאים אלה מעלים את האפשרות שילדים דו"ל עם לש"ר מפיקים תועלת גבוהה מעצם היותם דו"ל, עקב אימון מנגנונים קוגנטיביים המגויסים להתמודדות עם הצורך להשתמש בשתי שפות.

[1] Bialystok, E. (2005). Consequences of bilingualism for cognitive development. In J. R. Kroll, & A. de Groot (Eds.),   Handbook of bilingualism. Oxford: Oxford University.

[2] Bishop, D. V. M., & Norbury, C. F. (2005). Executive functions in children with communication impairments, in relation to autistic symptomatology 2: Response inhibition. Autism, 9, 29-43.









Powered by Eventact EMS