תקציר
המשמעות של כמת דיסטריביוטיבי וקולקטיבי מיוצגת בשפות רבות בשתי לקסמות שונות, כך לדוגמא באנגלית each ו-all . בעברית הלקסמה היא אחת `כל` וההבדל בין שתי המשמעויות מיוצג מורפולוגית (`כל כדור` לעומת `כל הכדורים`). עדות לרכישת כמתים בשפות שונות חלה כבר בגיל 06;3, אך האבחנה בין שתי המשמעויות מתרחשת בגיל מאוחר יותר. המחקר הנוכחי הינו מחקר חלוץ בעברית והוא בדק באיזה גיל ילדים רוכשים באופן מלא את שתי המשמעויות של הכמת `כל` בעברית.
שיטה: 20 מבוגרים בגילאי 18-35 שנים ו-20 בני נוער בגילאי 15-16 שנים נבדקו במטלת שיפוט קונטרסטיבי. הנבדק שמע סיפור ובסופו היה עליו לקבוע איזה משפט מבין שניים מתאר באופן מדויק יותר את האירוע. לדוגמא: "יעל ומיכל משחקות בחוץ. יש גם שלושה כדורים בחוץ: כדור ירוק, כדור צהוב וכדור לבן. יעל ומיכל רוצות שלושה כדורים. יעל ניגשת ולוקחת את שלושת הכדורים בידיה. היא מעבירה אותם ביחד לחברתה מיכל". א: יעל מעבירה כל כדור למיכל. ב: יעל מעבירה את כל הכדורים למיכל. בדוגמא זו משפט ב בו מופיעה המשמעות של אירוע בו-זמני מתאים יותר לתיאור האירוע. כל נבדק שמע 8 סיפורים: 4 תיארו אירוע בו-זמני ו-4 אירוע עוקב.
ניסוי-1, בדק מבוגרים בשתי גרסאות של המטלה, הנבדלות בסדר הסיפורים המופיע בהן. ניסוי-2, השווה את ביצועי המבוגרים לביצוע של עשרה בני-נוער. ניסוי-3, השווה א הביצוע של קבוצת בני-הנוער מניסוי-2 עם הביצוע של עשרה בני-נוער נוספים בגרסת ראי למטלה המקורית. בגרסת הראי אופן הפעולה המוצג בכל סיפור שונה מעוקב לבו-זמני, ולהיפך.
ממצאים: בניסוי-1 הביצוע היה קרוב ל-100% ולא נמצא הבדל מובהק בין שתי הקבוצות. בניסוי-2 הביצוע של המבוגרים היה גבוה באופן מבוהק מהביצוע של בני-הנוער בשני תנאי הניסוי (p= <.0001). בניסוי-3 לא נמצא הבדל בין שתי הקבוצות הנערים.
מסקנות: ממצאי המחקר תומכים בכך שתהליך רכישת המשמעות של כמתים ממשיך לתוך שנות גיל ההתבגרות וכי לסדר הצגת הסיפורים ולקשר בין משמעות הכמת לסיפור הספציפי אין השפעה על הביצוע.
