נקודת המבט של המטופל בטיפול בגמגום

גב' מיכל מלין
המכון לאודיולוגיה והפרעות בתקשורת, המרכז הרפואי האוניברסיטאי הדסה, עין כרם

רקע: מחקרים הראו כי נקודת המבט של המטופל שונה מנקודת המבט שלנו המטפלים, בכל הקשור לתהליך הטיפולי ותוצאותיו. אנו שומעים תלונות ממטופלים על כך שהטיפול בגמגום לא באמת יעיל ועוזר. החוויה של המטופל במהלך הטיפול ובסיומו, משפיעה על שביעות רצונו מהטיפול ומתוצאותיו וכנראה גם משפיעה על הצלחת הטיפול.

מטרה: לאסוף מידע ממטופלים אודות טיפולים שעברו, מה חשוב בעיניהם על מנת להצליח ולהיות מרוצים, וזאת כדי להסיק מסקנות ולשפר טיפול עתידי.

שיטות: שאלון אנונימי הופץ באינטרנט בקבוצות בהם משתתפים אנשים עם גמגום. השאלון מורכב מ-19 שאלות, רובן סגורות, אך נתנה גם אפשרות להבעה חופשית. נתבקשו למלא שאלון נפרד לכל טיפול שעברו.

תוצאות: (תוצאות ביניים) לעת עתה השיבו לשאלון 15 איש, 10 גברים ו-5 נשים, בגילאים שבין  23-57 ש`. מעל 60% היו מרוצים במידה בינונית מתהליך הטיפול עצמו. יותר מ60% לא היו מרוצים מתוצאותיו. בעיני רובם (כ70%) הצלחה בטיפול כללה שיפור משמעותי בשטף. בנסיון לעמוד על הסיבות נראה כי רובם (מעל 80%) היו מרוצים מאוד ממקצועיות המטפל, יחסו למטופל ושיטת הטיפול בה השתמש, אך סברו שלא הייתה התייחסות מספקת לפן הרגשי. רובם יחסו למוטיבציה שלהם השפעה ניכרת על הצלחת הטיפול אך גם ראו בחוסר התרגול שלהם גורם הפוגם בהצלחת הטיפול.

סיכום ודיון: מסתמן שלמרות שמטופלים מרוצים מהמטפל ומהטיפול, רובם עדיין מבקשים שיפור משמעותי בשטף והם אינם מרוצים אם אינם משיגים זאת. מסקנת ביניים היא להגביר את ההתייחסות לפן הרגשי ולהקפיד על תיאום ציפיות מראש כדי למנוע אכזבות. מספר המטופלים שהשיב עדיין קטן והמחקר יורחב בהמשך.









Powered by Eventact EMS