הקוד האתי - תוכן ותכלית

ד"ר נילי לוי
החוג להפרעות בתקשורת, הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר, אוניברסיטת תל אביב, תל אביב

"...קהילה מקצועית... יכולה להיות בעלת אתיקה מבלי להיות בעלת קוד אתי... תמונת המעבר מקהילה מקצועית שאין לה קוד אתי לקהילה מקצועית שיש לה קוד כזה... היא התמונה של עליית מדרגה בסולם העיסוק באתיקה המקצועית."[i] (אסא כשר, 2003)

בתקופה האחרונה אגודת קלינאי התקשורת עמלה על עדכון וניסוח מחודש של הקוד האתי[ii].

מטרת הקוד האתי היא לתרום לחינוכם של קלינאי התקשורת להתנהגות מקצועית-ערכית ראויה, לכוון את עשייתם המקצועית מבחינה ערכית, להגדיר את הנדרש מהם כלפי: מטופלים ובני משפחותיהם, עמיתים, מעסיקים, גורמי חוץ ומשתתפים במחקר, כמו גם לקבוע אמות מידה על-פיהן ניתן יהיה להעריך את התנהלותם הערכית כאנשי מקצוע.

עבודת קלינאי התקשורת מונחית על ידי מערכת ערכים המכוונת ומגדירה את אחריותם והתנהלותם הראויה של העוסקים במקצוע. מטרת הקוד האתי היא לנסח את הערכים והעקרונות האתיים ואת דרכי הפעולה הנגזרים מהם, על מנת לסייע לקלינאי התקשורת לבחון מצבי קונפליקט ודילמות במהלך עבודתם ולקבל החלטות מקצועיות ערכיות.

בין ערכי המקצוע נמנים :

מקצועיות, ובכלל זה עקרונות אתיים, כגון: מומחיות, להיטיב (beneficence), לא להזיק (non-maleficence), אחריות, שיתוף פעולה.

יושר, ובכלל זה: יושרה מקצועית, דיווח אמת, המנעות מהטעיה, ניקיון כפיים.

כבוד, ובכלל זה: אוטונומיה, פרטיות וחיסיון רפואי, התנהלות מכבדת.

צדק, ובכלל זה: הגינות, המנעות מאפליה, חלוקת משאבים צודקת.

מעקרונות אתיים אלה נגזרות דרכי פעולה או כללי התנהגות פרקטיים.

כך למשל, מהערך מקצועיות ומהעיקרון האתי הכלול בו – מומחיות, ניתן לגזור דרך פעולה, לפיה : "על קלינאי התקשורת לטפח ולפתח את כישוריו המקצועיים והטיפוליים ולהתעדכן במידע חדש ובטכניקות אבחוניות וטיפוליות חדשות, לכל אורך שנות עבודתו."

מטרת ההרצאה:

להציג בפני קלינאיות התקשורת את הקוד האתי (עדכון 2014); לתאר את הערכים, העקרונות האתיים ואת כללי הפעולה הנגזרים מהם; ולהגדיר ולהבהיר את המונחים והמושגים המופיעים בקוד האתי.

[i] כשר, אסא (2003) אתיקה מקצועית, בתוך: סוגיות אתיות במקצועות הייעוץ והטיפול הנפשי. עורכים: שפלר, אכמון, וייל. עמ` 15-30.

[ii] הקוד האתי של קלינאי התקשורת בישראל (עדכון 2014).









Powered by Eventact EMS