"...ההבדל בין עולם האתיקה המקצועית... לבין עולם המשפט... המדובר בשני עולמות שכנים ואף דומים זה לזה, שהרי שניהם באים אל האדם המקצועי בלבוש של חובות וזכויות, איסורים והיתרים. לאמתו של דבר, אלה הם שני עולמות נבדלים ואף שונים זה מזה, בטעמיהם ובדרכיהם."[i] (אסא כשר 2003)
"...מי שעוסק במקצוע הקשור...בייעוץ ובטיפול... חלות על פעילותו המקצועית כמה מערכות של כללי התנהגות. מקצתם כללי אתיקה ומקצתם כללי חוק... מבחינת החוק ומבחינת כללי המשמעת והאתיקה, אין כל ספק שהחוק גובר על כללי האתיקה... אם מתעורר מצב ברור שבו החוק מחייב את המטפל לפעול באופן שנוגד את מחויבותו המקצועית, עליו לציית לחוק וחובתו המקצועית לעולם לא תשמש לו הגנה מפני אחריות פלילית או משמעתית להפרת החובה החוקית."[ii] (סיליה וסרשטיין פסברג 2003)
בתקופה האחרונה אגודת קלינאי התקשורת עסקה בניסוח ועדכון הקוד האתי של קלינאי התקשורת בישראל.[iii] במהלך עבודתה, אגודת קלינאי התקשורת עשתה ככל שביכולתה בכדי שהקוד האתי יתקיים בהלימה ובהרמוניה עם החוקים החלים על חבריה. אף על פי כן, במצבים מסוימים יכולים להתעורר קונפליקטים בין הערכים המקצועיים ובין החוק. מכיוון שמבחינה פלילית החוק גובר על קוד האתיקה, נראה שיש חשיבות בכך שקלינאי התקשורת יכירו את החוקים המחייבים אותם כאנשי מקצוע.
מטרות ההרצאה:
- לתאר את ההבדל בין אתיקה ומשפט
- להציג בפני קלינאי התקשורת את החוקים המחייבים אותם כאנשי מקצוע במהלך עבודתם:
חוק זכויות החולה[iv], חוק מקצועות הבריאות[v] וחוקים רלוונטיים נוספים.
[i] כשר, אסא (2003) אתיקה מקצועית, בתוך: סוגיות אתיות במקצועות הייעוץ והטיפול הנפשי. עורכים: שפלר, אכמון, וייל. עמ` 15-30.
[ii] וסרשטיין פסברג, סיליה (2003) אתיקה וחוק, בתוך: סוגיות אתיות במקצועות הייעוץ והטיפול הנפשי. עורכים: שפלר, אכמון, וייל. עמ` 52-71.
[iii] הקוד האתי של קלינאי התקשורת בישראל (עדכון 2014).
[iv] חוק זכויות החולה, התשנ"ו - 1996.
[v] חוק הסדרת העיסוק במקצועות הבריאות, התשס"ח – 2008.