קלינאי התקשורת עוסקים במחקר בתחום המקצועי באופן נרחב, הן במהלך הלימודים האקדמיים בכל התארים והן כאנשי מקצוע וכאנשי אקדמיה. עד כה, לא נערך מחקר משמעותי בתחום האתיקה של קלינאי התקשורת.
קיים מחקר תיאורתי-עיוני ענף בתחום האתיקה, מחקר אשר נערך על ידי אנשי אתיקה וביואתיקנים. לעומת זאת, המחקר האמפירי-פרקטי בתחום האתיקה של קלינאי התקשורת, מחקר אותו אמורים לערוך קלינאי התקשורת, מצומצם ביותר. מכיוון שכך, הידע הנמצא ברשותנו, בנוגע למצב הפרקטי בשטח בתחום האתיקה, נותר בגדר התרשמות, תחושה ואינטואיציה.
תחום האתיקה של קלינאי התקשורת מהווה כר בתולי נרחב למחקר אמפירי-מעשי.
מחקר כזה בתחום האתיקה יכול לפנות למגוון כיוונים: סיווג הדילמות האתיות בתחומי העיסוק השונים של קלינאי התקשורת והשוואה ביניהם; בחינת העמדות של קלינאי התקשורת כלפי פרמטרים בתחום האתיקה, כגון: בחינת ערכים אתיים עליהם מושתתת עבודת קלינאי התקשורת ומידת ישימותם בעבודה בפועל; בחינת הצרכים של קלינאי התקשורת בתחום האתיקה; בחינת דרכי ההתמודדות של קלינאי התקשורת עם דילמות אתיות במסגרת עבודתם; בחינת השימוש בקוד האתי על ידי קלינאי התקשורת ומידת ישימותו, וכך הלאה.
מחקרים מסוג זה בתחום האתיקה יוכלו להקים ולבסס מאגר מידע, באמצעותו ניתן יהיה לסייע לקלינאי התקשורת בהתמודדות עם דילמות אתיות, כמו גם להמשיך ולעדכן את הקוד האתי, כך שיהלום בצורה טובה את ערכיהם של אנשי המקצוע ויהיה רלוונטי וישים.
ניצנים ראשונים של מחקר אמפירי בתחום האתיקה הופיעו בשנה האחרונה. קלינאית תקשורת, הלומדת לתואר שני במסלול מבח"ר בחוג להפרעות בתקשורת בתל-השומר, בחרה לערוך את הפרויקט שלה בתחום האתיקה. במסגרת הפרויקט היא מבקשת לבדוק, באמצעות שאלונים, את דרכי ההתמודדות של קלינאי התקשורת עם דילמות אתיות במסגרת עבודתם, ואת הכלים העומדים לרשותם.
מטרת ההרצאה:
לחשוף את קלינאי התקשורת לאפשרות לערוך מחקרים אמפיריים בתחום האתיקה של קלינאית התקשורת להציג כיווני מחקר אפשריים.
לתאר את חשיבות המחקר בתחום האתיקה של קלינאי תקשורת, לצורך בניית מאגר ידע אמפירי, שיסייע לקלינאי התקשורת בהתמודדות עם דילמות אתיות במסגרת עבודתם המקצועית.