רקע: תוכניות סינון שמיעה, הקיימות כיום בעולם ובארץ, מאפשרות איתור מוקדם ובהמשך שיקום מוקדם של תינוקות עם לקות בשמיעה. הרופאים הנמצאים בעמדת מפתח, אמורים בהתאם להנחיות משרד הבריאות, לחנך את משפחת התינוק בחשיבות ביצוע הערכה ומעקב שמיעתי. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את העמדות, הידע וההתנהגות של רופאים בכל הקשור לאיתור ושיקום לקויות שמיעה בילדים.
שיטה: במחקר השתתפו 100 רופאים (ילדים וא.א.ג) אשר השיבו על שאלון. השאלון הכיל 33 פריטים אשר כללו שאלות בנושאי ידע, מודעות ושיטות עבודה ביחס לאיתור ושיקום לקויות שמיעה בילדים.
ממצאי העבודה העיקריים הראו כי: 1. רוב הרופאים (94% - מרופאי ילדים ו 90% מרופאי א.א.ג) חושבים כי יש חשיבות רבה מאוד לביצוע סינון שמיעה לכל הילודים, יותר מהמדווח בספרות. 2. הרופאים הפגינו ידע בכל מה שקשור לסוגי בדיקות השמיעה שאליהם יש לשלוח על מנת לאבחן ללקות שמיעה בתינוקות. 3. מקור הידע העיקרי של רופאים בקשר ללקויות שמיעה הוא השתלמויות מקצועיות, ולא כתבי עת מקצועיים. 4. כ 55% מרופאי הילדים חשים כי לא קיבלו ידע מספק במהלך הכשרתם על מנת לתת מענה לצרכים של תינוקות וילדים בעלי לקות שמיעה, בעוד ש- 60% מרופאי א.א.ג מרגישים כי קיבלו ידע מספק בנושא במהלך הכשרתם. 5. הרופאים מעדיפים ללמוד על הנושא בעיקר באמצעות השתלמויות, הרצאות וניירות עמדה בתחום ופחות ממאמרי מחקר ועלוני מידע.
דיון ומסקנות: רופאי ילדים וא.א.ג רואים חשיבות רבה באבחון והתערבות מוקדמת בירידת שמיעה קבועה בתינוקות. יש צורך בתוכניות להכשרת רופאים בכלל, ורופאי ילדים בפרט כמנהלי המקרה להעשרת הידע בתחום לקויות השמיעה. חשוב כי קלינאי תקשורת יעבירו הרצאות והשתלמויות בנושא, בעיקר לרופאי ילדים, אשר מטפלים בתינוקות וילדים בקהילה.