מדדים להערכת שפה הם כלים חיוניים המאפשרים עריכת השוואה בין קבוצות נבדקים לגבי רמת התפתחות השפה. כמו כן, מדדים להערכת שפה נחוצים בקליניקה הטיפולית במטרה לבחון האם רמת השפה של נבדק יחיד תואמת את המצופה מקבוצת בני גילו הכרונולוגי. ייחודה המבני של השפה הערבית מבחינה מורפולוגית מחייב פיתוח מדד להערכת רמת שפה המותאם ספציפית להיבט זה.
המדד Mean Length Utterance –MLU פותח בארה"ב על ידי Brown(1973). מדד זה הוא מדד התפתחותי לשפה האנגלית המציג סולם להערכת מורכבות מורפולוגית ונמצא כבעל יכולת להבחין בין נבדקים בודדים וקבוצות בגילאים הצעירים. המדד עבר התאמה לשפה העברית בגרסה המכונה Morpheme Per utterance (MPU).
מטרת מחקר זה היתה לבדוק האם מדד MLU יכול לשמש כלי להערכת התפתחות השפה בקרב ילדים דוברי ערבית מדוברת המראים התפתחות תקינה. לשם כך נותחו מדגמי שפה של 98 ילדים דוברי ערבית מדוברת כשפת אם בגילאי שנתיים וחצי עד חמש שנים המראים התפתחות תקינה. המדדים נותחו באמצעות גרסה של מודל לחישוב MLU בערבית המתבססת על ניתוח MPU עם התאמה לייחודיותה של השפה הערבית וקראנו לה MAU, ובמדדים נוספים להערכת התפתחות שפה תוך התייחסות להתאמתם למבנה הייחודי של השפה הערבית המדוברת.
ממצאי המחקר מראים כי מדד MAU הוא בעל תוקף גבוה עבור אוכלוסיית נבדקים בני שנתיים עד חמש שנים דוברי ערבית מדוברת כשפת אם המראים התפתחות תקינה. נמצא מתאם חיובי גבוה בין ציוני ההערכה של המדד MAU ובין ציוני ההערכה של המדד יסודות תחביריים אשר שימש במחקר זה ככלי נוסף להערכת שפה. כמו כן, נמצאו מתאמים חיוביים מובהקים בין מדד MAU ובין המדדים הלקסיקאליים NDV ו NDW.
המתאם החזק בין MAU ובין גיל הנבדקים במדגם של אוכלוסייה המראה התפתחות תקינה תומך ביכולתו של המדד MAU לשמש כלי יעיל להערכת התפתחות השפה בקרב ילדים דוברי ערבית מדוברת כשפת אם. ככלי תיאורי והתפתחותי, מדד MAU מציג תמונה ברורה ומפורטת לגבי המרכיבים המורפולוגיים המצויים במדגם שפה ומהווה כלי כמותי יעיל להערכת יכולת מורפולוגית של דוברי השפה הערבית המדוברת.