הקדמה: שכיחות ההשמנה וחומרתה בקרב ילדים ומתבגרים גוברות והולכות בישראל ובעולם. להשמנת יתר בגיל הנעורים השלכות רפואיות ניכרות על התחלואה והתמותה בחיים הבוגרים. בשנים האחרונות מתרבים הדיווחים אודות ניתוחים בריאטריים בגיל ההתבגרות בעקבות השמנת יתר חולנית.
מטרות: הצגת ניסיוננו בניתוח שרוול קיבה בגישה לפרוסקופית בקרב מתבגרים הלוקים בהשמנת יתר חולנית, במרכז הרפואי "וולפסון".
שיטות: מינואר 2009 עד יולי 2014 נותחו 34 מתבגרים (27 בנות ו-7 בנים) עם השמנת יתר חולנית. הגיל הממוצע בזמן הניתוח היה 16.38 שנים (טווח: 13.8 – 18 שנים). BMI ממוצע היה 45 (טווח: 37 – 54).
תוצאות: ל-32 מתוך 34 הייתה תחלואה נלווית להשמנה. התחלואה הנלווית להשמנה טרם הניתוח: סוכרת מסוג 2 (n=4), לחץ תוך גולגולתי מוגבר (n=1), יתר לחץ דם (n=9), דום נשימה בשינה (n=7), כבד שומני לפי אולטרה-סאונד (n=19), דיסליפידמיה (n=15), אבנים בכיס מרה (n=1), בעיות אורתופדיות (n=7). טיפול שקשור לתחלואה נלווית: מטפורמין (n=4), אינסולין (n=1), אנלפריל (n=2), דיאמוקס (n=1), CPAP (n=2).
לא נצפו סיבוכים בתר ניתוחיים משמעותיים. סיבוכים לאחר הניתוח: אבנים בכיס מרה (n=3), הקאות על רקע חסר בתיאמין (n=1), כאבי בטן (n=1). זמן המעקב הממוצע נמשך 15 חודשים (טווח: 0 – 54 חודשים). חלה ירידה בערך BMI הממוצע מ-45 לפני הניתוח ל-33 בתקופת המעקב. חל שיפור בתחלואה הנלווית להשמנה.
סיכום: ניתוח שרוול קיבה הוא הליך ללא סיבוכים מיוחדים בקרב מתבגרים עם השמנת יתר חולנית. בתקופת מעקב של למעלה משנה נצפתה ירידה משמעותית במשקל עם שיפור ניכר של התחלואה הנלווית או נסיגתה. נדרשים מעקב ארוך טווח ועבודה נמרצת של הצוות הרב תחומי, על מנת להבטיח ירידה טובה במשקל וטיפול מתאים בבעיות הרפואיות והרגשיות.