תעשייה וניהול 2015

שיטה לסיווג ולחלוקת פריטים במלאי על פי ABC רב קריטריוני – ניתוח ודירוג

עפר ברקאי יוסי חדד
המחלקה להנדסת תעשיה וניהול, המכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון

ניהול מלאי בכל ארגון מטרתו בראש ובראשונה לקבוע את מדיניות ההזמנות או הייצור וכפועל יוצא את כמות היחידות שיש להחזיק במלאי. ניהול מלאי נחשב לבעיה מורכבת שכן אחזקת המלאי כרוכה בעלויות רבות הנובעות מעלויות הרכש, עלויות ההזמנות, עלויות האחסון, עלויות חוסר, עלויות האחזקה השוטפת של המלאי, עלויות השינוע, עלויות המימון ועוד. לניהול נכון של המלאי יש השפעה רבה על ביצועי הארגון בשוק תחרותי. ניהול מלאי שגוי עלול לגרום לחוסר בחלק מהפריטים (חומרי גלם) המשמשים לייצור מוצרי החברה ובכך לפגיעה במוניטין, איבוד ללקוחות ועוד. בנוסף לכך, לחלק מסוגי הפריטים יש עלויות מלאי גבוהות והם מכבידים על הארגון כאשר כמות הפריטים המוחזקת במלאי גבוהה מהדרוש.
בארגונים שרוכשים ומאחסנים מספר רב של פריטים לא ניתן להקדיש תשומת לב שווה לכל פריט. מכאן נובע הצורך בדירוג הפריטים על פי חשיבותם היחסית ובכך לקבוע אלו פריטים הם החשובים יותר ולהקדיש להם את מלוא תשומת הלב הניהולית. השיטה המסורתית והפופולרית ביותר שבה משתמשים ארגונים לדירוג פריטים היא סיווגם (ניתוח) לפי ABC עיקרון פארטו. בסיווג ABC דירוג הפריטים מבוצע בדרך כלל על פי קריטריון בודד, שהוא בדרך כלל הוא הערך השנתי של הצריכה (מכפלת הביקוש השנתי במחיר הרכישה הממוצע ליחידה) של כל אחד מהפריטים. ניתוח ABC קל לשימוש ופשוט להבנה כך שכל מנהל מחסן יכול ליישמו בקלות. ניתוח ABC מאפשר לסווג (לחלק) את סוגי הפריטים ל-3 קבוצות שונות ואז להגדיר מדיניות בקרת מלאי שונה לכל קבוצה בהתאם לחשיבותה היחסית. בקבוצה A נמצאים כ-15% מפריטים שלהם ערך צריכה שנתי גבוה, בקבוצה B נמצאים כ-20% מהפריטים שלהם ערך צריכה בינוני ואילו בקבוצה C נמצאים כ-65% מהפריטים בעלי ערך צריכה שנתי נמוך. הפריטים בקבוצה A חייבים להיות מבוקרים ותחת פיקוח הדוק.
ניתוח ABC יכול להיות ישים רק כאשר מדובר בפריטים הומוגניים וההבדל העיקרי בין הפרטים השונים הוא רק בערך הצריכה השנתי. בפועל, במרבית הארגונים קיימים אלפי פריטי מלאי, שונים זה מזה וחשיבותם היחסית אינה נקבעת רק לפי ערך הצריכה אלא לפי כמה קריטריונים. לכן חשוב להתייחס לכל הקריטריונים שעל פיהם נקבע הציון היחסי של כל פריט וחשיבותו ואת הסיווג לקבוצות צריך לערוך בהתאם. בכך בעיית הסיווג דורשת ניתוח רב קריטריוני (Multi Criteria Decision Analysis – MCDA) וסיווג המלאי עצמו יהיה רב קריטריוני ((Multi-Criteria Inventory Classification.
בספרות העוסקת בסיווג מלאי ABC הוגדרו למשל רק הקריטריונים הבאים:
• הערך השנתי של כל אחד מסוגי הפריטים.
• הקריטיות של הפריט.
• מועד אספקה.
• אורך חיי המדף של הפריט.
• שיתופיות.
• זמינות חומר הגלם (הקושי בהזמנתו).
• מספר הספקים.
בספרות מוצע לחשב את הציון היחסי שעל פיו יקבע הדירוג והסיווג של הפריטים על פי השיטות הבאות:
Analytic Hierarchy Process - (AHP) שפותחה על ידי Satty (1980)
Data Envelopment Analysis - (DEA) שפותחה על ידי Charnes et al. (1978).
במאמר זה מוצע להשתמש בשיטות דירוג מקובלות על מנת לקבוע את הציון היחסי ואת הסיווג של הפריטים. כמו כן מוצגת דוגמה מספרית שממחישה את היישום.









Powered by Eventact EMS