תעשייה וניהול 2015

השפעה של עיצוב מרכיב בתהליך הייצור  על צמצום זמן מחזור במפעל מזון

אורלי חיים שמריהו לנה אנגלס עפר ברקאי
הנדסת תעשיה וניהול, המכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון

ניהול רזה (Lean Management) הוא מתודולוגיה ניהולית, המתרכזת בהקטנת הבזבוז ואספקת ערך מוסף ללקוח. כיום עקב מגוון הארגונים המציעים ללקוח מוצר דומה יש צורך רב בהשמת דגש על טיב המוצר. הארגון רוצה לספק מוצר איכותי כמה שיותר אך במקביל להיות יעיל בתהליך הייצור.בכדי לעמוד בדרישות של איכות ויעילות על הארגון לבצע בדיקה מקיפה של תהליך הייצור ולשפר אותו בצורה מתמדת.

מטרת המאמר הינה חקירת תהליך ייצור ושיפור תהליכים לצורך הגדלת הרווחים של הארגון. קיימות גם מטרות אשר נגזרות מהמטרה הראשית שהן בדיקת ההצעות לשיפור המצב הקיים ובחירת האפשרות הטובה מכולן. לצורך הגשמת המטרות המשניות יש לבנות אבטיפוס למרכיב בייצור.

במחקר זה נלמד תהליך ייצור של מוצר מזון. על מנת לעלות ליקויים ובעיות בתהליך נערכו תצפיות כדי להכיר ולהבין אותו עד לפרטים הקטנים ביותר. בוצעו תצפיות על תחנות העבודה ונמדדו זמנים של תחנות העבודה המעורבות בייצור. על פי המחקר דורגו על פי עקרון פרטו הליקויים על פי ערכם הכספי והוחלט לבחון את הליקוי שתרומתו לעלות היא מרבית – הליקוי המרכזי.

לאחר תהליך הלמידה של התחנות השונות המשתתפות בתהליך בו קיים הליקוי המרכזי, עלה כי קיימות מספר חלופות לשיפור. משקלול החלופות נקבע על פי עקרון דלפי כי הפתרון המומלץ הינו ארגז מעוצב מותאם לייעודו. הוברר כי לארגז המשמש לשינוע של המוצר בין התחנות השונות יש תפקיד חשוב ועל כן הערכנו  כי במידה ונשפר אותו הדבר יגרום להתייעלות רבה בתהליך.

לאחר הבנת המשמעות של התאמת המבנה של הארגז לתהליך, נבנה אבטיפוס של ארגז הכולל מחיצות אשר מותאמות לארגז ויוצרות תאים אשר אליהם מוכנס מוצר המזון. ההפרדה הזו מסייעת בצמצום הזמן של מילוי ופריקת הארגז,צמצום הפגיעה של המוצר בדפנות הארגז ובהגברת התפוקה ליחידה נמדדת.

הוצעו מספר חלופות לארגון על מנת להתאים את הארגז לתהליך הייצור. החלופה הראשונה הייתה הכנת תבנית מיוחדת אשר תתלבש על הארגז ותשמש הפרדה למוצר המזון.לעומת החלופה השנייה שהייתה שימוש במחיצות פלסטיק אשר יפרידו בין המוצר.הארגון בחר בחלופה השנייה אשר יותר זולה וישימה  מביניהן.

המחקר שבוצע חשוב מהיבט כלכלי ומדעי כאחד. מהיבט כלכלי החברה יכולה לשפר באופן משמעותי את תהליך הייצור שלה מבלי להשקיע הון במכונות חדשות או בשכלול טכנולוגי שידרוש ממנה הוצאה נוספת.בהיבט מדעי תוצאות המחקר נותנות עוגן לעיקרון פארטו 20\80 , חשיבות הכרת תהליך הייצור וההבנה שטיפול במרכיב אחד קטן בתהליך יכול להביא לשיפור משמעותי בתהליך. הפתרון שהוצע הינו ביטול צוואר בקבוק ומבחינה זו הוא מימוש ניהול רזה ((Lean Management.

לאור חקר התהליך מומלץ על שדרוג במבנה של הארגז אשר יגרום לשיפור תהליך העבודה. השדרוג יתבטא בהוספת מחיצות בתוך הארגז אשר ישמשו לסידור מוצר המזון  וכך ימנעו את תזוזת המוצר ושבירתו. בנוסף הדבר יקצר את זמן פריקת הארגז וייצור יחידת מוצר.

תוצאות המחקר הראו כי ישנה עליה של 52 אחוז בתפוקה שלאחר השיפור ובנוסף לכך יש צמצום בתוצרת הפגומה של 14.3 אחוז.

לסיכום לאחר ביצוע הפרויקט, השיפור היה כדאי הן מבחינת עלויות והן מבחינת המשאבים הדרושים. השיפור השיג עלייה בתפוקה וצמצם את התוצרת הפגומה. שני פרמטרים אלו משמעותיים ביותר וגרמו להגברת היעילות של התהליך.

 









Powered by Eventact EMS