מחלקות לרפואה דחופה (מלר"ד) בבתי חולים מתאפיינות בעומס עבודה חריג, עקב גידול מהיר ומתמיד במספר הפניות. עומס יתר זה מלווה בתופעות שליליות רבות, הפוגעות משמעותית באיכות הטיפול הרפואי הניתן לפונים, כגון זמני המתנה ארוכים, חוסר במיטות פנויות, ועזיבת מטופלים ללא קבלת טיפול. בשנים האחרונות נעשים מאמצים ניכרים להקל על בעיית העומס על ידי שילוב טכנולוגיות מידע חדשניות בפעילות המלר"ד. דוגמא בולטת למאמץ שיפור כגון זה הוא מעבר יחידות מלר"ד בישראל למערכת רשומה רפואית ממוחשבת (Electronic Medical Record – EMR), המאפשרת תיעוד ומעקב אחר תהליכי הטיפול השונים.
מחקר זה מתמקד בשתי טכנולוגיות מידע המבוססות על שימוש בנתוני ה-EMR: לוח מחוונים דיגיטלי, וממשק טאבלט. מטרת המחקר היא לבחון את ישימותן של טכנולוגיות אלו ותועלתן הפוטנציאלית לשיפור בעיית העומס במלר"ד. לכל אחת מהטכנולוגיות, המתוארות לעיל, פותח אבטיפוס לצורך המחשת יכולות ובחינת השערות המחקר בשיתוף עם חברת "Elad-Health"`, האחראית לפיתוח והטמעה של ה- "Chameleon", מערכת ה-EMR הנפוצה כיום בבתי החולים בישראל. בהמשך המחקר תיבחן השפעתן הפוטנציאלית על קיצור משך השהייה בעזרת סימולציה של פעולת יחידת מלר"ד ושימוש בטכנולוגיות הנבחנות. הסימולציה תכויל בעזרת נתוני אמת שנאספו במספר יחידות מלר"ד בישראל. בנוסף לסימולציה, מתוכננים בהמשך המחקר ראיונות עומק מלווים בשאלונים עם חברי צוות רפואי במלר"ד, בהם יוצגו הפתרונות לצורך חוות דעת והערכת מידת הישימות והתועלת.
1. לוח מחוונים דיגיטלי (Digital Dashboard):
לוח המחוונים הוא צורת יישום אופיינית למערכות בינה עסקית (BI – Business Intelligence). בניגוד ליישומי מערכות BI מסורתיים יותר, העושים שימוש בנתונים היסטוריים ומשרתים בעיקר תהליכי ניהול וקבלת החלטות עסקיות, מחקר זה עוסק ביישום תפעולי (Operational BI), המיועד לסייע לתהליכי עבודה שוטפים. לוח המחוונים שפותח משקף את נתוני פעילות במלר"ד בזמן אמת מתוך רישומי ה-EMR. השערת המחקר היא ששימוש מיטבי במערכת זו ע"י הצוות הרפואי יוכל לסייע לקיצור זמן השהייה הממוצע של המטופלים במלר"ד, ובכך לשיפור השרות למטופל ולהקטנת העומס על חברי הצוות הרפואי. האבטיפוס שפותח משקף הבנה מעמיקה של תהליכי העבודה במלר"ד ושל צרכי הצוות הרפואי, ומציג מידע אודות מדדי תפעול אופייניים למלר"ד כגון זמני המתנה לביצוע פעולות, זמני שהייה כוללים של המטופלים, ותפוסה. כמו כן המערכת מציגה מידע אודות תפוסת מחלקות האשפוז לצורך הפניה מהירה למחלקות, והתראות על זמני המתנה חריגים.
2. הצגת נתוני EMR במחשבי טאבלט:
מאז הוצגו מחשבי הטאבלט לפני מספר שנים, הם אומצו על ידי ארגונים רבים, ובכללם ארגוני רפואה, המפיקים מהם תועלת. ההשערה שתיבחן בחלק זה של המחקר מניחה כי שימוש בטאבלט המקושר למערכת ה-EMR עשוי ליעל את עבודת הצוות הרפואי במלר"ד ולקצר את משך השהיה הממוצע של המטופלים. הפתרון המוצע הוא לצייד בטאבלט כל רופא המוצב למשמרת במלר"ד. בעזרת הטאבלט, הרופא יוכל להיות מקושר לנתוני ה-EMR גם בעת שהותו ליד מיטת המטופל, ולקבל בכל עת התראות שונות אודות מטופליו (למשל הגעת תוצאות בדיקה, החמרה מצב, וכד`). מטרת המחקר היא לבחון את נכונות הרופאים להשתמש באמצעי כגון זה בכלל, וליד מיטת המטופל בפרט, ואת מידת השיפור הפוטנציאלי שיושג בפעילות הקלינית במלר"ד, למשל ע"י קיצור משך השהייה של המטופל. בחינת האבטיפוס של מערכת הטאבלט תתמקד בשלוש פונקציות עיקריות: הזנת נתונים ליד מיטת המטופל, צפייה בנתונים שונים, ומנגנון התראות לרופא.