רקע מדעי- Allergic bronchopulmonary aspergillosis הינה מחלת ריאות היפרסנטסיטיבית, המופיעה כמעט באופן בלעדי בחולי אסטמה ובחולי CF עם קולוניזציה Aspergillus fumigate.
ביטוייה כוללים צפצופים, תסנינים ראתיים חוזרים, ברונכיאקטזיות ושיעול פרודוקטיבי עם פקקי ריר. ה-ABPA consensus conference מ-2003 קבע קריטריונים מינמליים לאבחנת ABPA. בבסיס הטיפול עומדים סטרואידים עם ירידה איטית במינונים במשך 3-6 חודשים.
מטרת העבודה- ריכוז הנתונים שהצטברו במרכזי ה-CF בארץ אודות האבחנה והטיפול ב-ABPA.
שיטות- מדובר מחקר עוקבה רטרוספקטיבי רב מרכזי הכולל את כל חולי CF שאובחנו גם עם ABPA ונכנסו למאגר ה-European CF database מאז 2007
הוצאת נתונים אודות פרטים דמוגרפיים, מאפייני CF, אבחנה ומהלך של ה-ABPA, הטיפול ב-ABPA, מזהמים, ותפקודי ריאה
ממצאים- נאספו 41 חולים, מתוכם 2 לא נכללו בשל מידע חסר.
21 חולים (54%) לא ענו על הקריטריונים המינמליים לאבחנה. רק 9 חולים מתוך 38 (23%) היו ללא טיפול במשך יותר מחצי שנה בעת איסוף הנתונים.
ממוצע הזמן המצטבר לטיפול בסטרואידים עומד על 2.8 שנים. משך הזמן המצטבר בו החולים טופלו בסטרואידים במינון מלא (סטרואידים פומיים במינון של לפחות 0.5 מ"ג לק"ג או פאלסים של סטרואידים) עומד על ממוצע של 491 יום (טווח של 3 ימים ועד 4.8 שנים)
דיון- מן הנתונים עולה כי יש חוסר אחידות בנושא האבחנה והטיפול ב-ABPA בישראל. כמו כן מסתמן פער ניכר ביותר בין ההמלצות הטיפוליות בספרות ובין הממצאים בשטח המצביעים על מהלך מורכב וארוך מן המצופה כאשר החולים מטופלים בפועל במשך שנים בסטרואידים ותרופות אנטי פונגליות. הרושם הוא כי ABPA "תלוי בסטרואידים" הינו הכלל ולא המיעוט וייתכן ויש צורך באסטרטגיות טיפוליות חדשות על מנת להפחית בעומס הטיפולי כפי שעולה מן המחקר.