תעשייה וניהול 2015

שיפור השירות למטופלים באשפוזי יום אונקולוגיים

חני אדרי מירב ויזל משה גרליץ
או"ש ומידע, שירותי בריאות כללית

שירותי בריאות כללית מספקת שירותי בריאותב-14 בתי חולים בפריסה ארצית.

ב- 7 מבתי החולים ניתן שירות של אשפוז יום אונקולוגי עבור מטופלים הזקוקים לטיפול במסגרת בית החולים, אך לא באשפוז מלא. בנוסף למתן טיפולים כימיים לחולים אמבולטוריים, היחידה גם מעניקה טיפולים תומכים לפי הצורך לחולים הסובלים מהמחלה או מתופעות לוואי מהטיפול, כולל מתן נוזלים, ועירויי דם.

אשפוזי היום האונקולוגיים משמשים גם כמיון למטופלים. חולים החשים ברע כתוצאה מהטיפול,מתקבלים ליחידה בשעות הפעילותללא תור. 

מטופל המגיע לטיפול עובר מספר שלבים בשרשת הטיפול- קבלה, ספירת דם, אבחון סיעודי וקבלת הטיפול.

 

דוח המבקר משנת 2008 בחן את תהליכי העבודה באשפוזי יום אונקולוגיים בשלושה בתי חולים של כללית.מהדוח עלה, כי זמני ההמתנה ארוכים מאד מרגע הגעת המטופל לאשפוז יום ועד לקבלת הטיפול בפועל.

בעקבות ממצאי הדוח החלה פעילות ענפה לאבחון תהליכי העבודה ואיתור צווארי הבקבוק, בדגש על צמצום זמני ההמתנה. עיקרי הפעילות:

  1. מיד לאחר פרסום דוח המבקר, בוצעאבחון או"ש כולל באשפוזי היום בשלושה בתי חולים של כללית, כולל בניית תכנית עבודה ליישום בכל בית חולים.
  2. בשנת 2013, פורסם דוח מבקר נוסף לבדיקת השפעת השינויים על זמני ההמתנה והשירות למטופלים. בעקבותיו הוחלט לבצע אבחון או"ש מחודש. באבחון זה, מעבר לבחינה מקומית בשלושה מבתי החולים של כללית, בוצע benchmark מול אשפוזי היום האונקולוגיים של בתי חולים נוספים בכללית ומחוץ לארגון.
  3. לאחר מכן הוקם צוות היגוי בהנהלה הראשית בהשתתפות גורמי רפואה, סיעוד ורוקחות על מנת לגבש תהליכי עבודה חדשים ברמה רוחבית עבור כלל בתי החולים של כללית בהם ישנו אשפוז יום אונקולוגי.

 

המלצות עיקריות ברמת בית החולים:

  1. ניהול תורים ומשאבים באמצעות מערכת לניהול תורים (QF).
  2. זימון תורים מדורג ו"חינוך" מטופלים להגעה בזמן.
  3. מחשוב תהליך העבודה להפחתת עבודה ידנית וסרבול.

 

המלצות עיקריות ברמה רוחבית:

בבתי החולים של כללית, מטופל מגיע לאשפוז יום בבוקר הטיפול ומבצע ספירת דם. לאחר מכן, מתחיל תהליך אישור טיפול המשלב גורמים רפואיים, סיעודיים ומעבדות. לאחר אישור, נשלח מרשם לבית המרקחת שם מכינים את התרופה עבור המטופל. ממדידות שבוצעו לאורך כל שלבי הטיפול בבתי החולים, עלה כי המטופל שוהה באשפוז יום בממוצע כשעתיים, עד לרגע בו הוא מחובר לראשונה לעירוי ומתחיל לקבל טיפול.

 

בבתי חולים אחרים, המטופל מבצע ספירת דם יום קודם במרפאה הקרובה לביתו. אישור המרשם והכנת התרופה מבוצעים גם הם יום קודם, כך שהמטופל מגיע בבוקר לטיפולוהתרופה "ממתינה" לו.

 

על מנת ליישם תהליך עבודה בו התרופה "ממתינה" למטופל, נדרש לבחון את התהליך בשני מישורים:

  1. ביצוע ספירת דם ואישור הטיפול יום לפני הטיפול.
  2. הכנת התרופה לפני הגעת המטופל.

 

בימים אלו אנו בשלבי בניית תוכניות עבודה ליישום ההמלצות המקומיות בבתי החולים בהם ביצענו את האבחון. כמו כן מתחילה פעילות וועדת היגוי בהשתתפות גורמי הנהלה וגורמים מבתי החולים לבחינת ובניית תהליכי עבודה רוחביים. תהליכים אלו יביאו לשינוי מהותי ולקיצור משמעותי בזמני השהייה והשירות למטופל.









Powered by Eventact EMS