רקע: אוטיזם היא הפרעה נוירו- התפתחותית מפושטת הנמשכת לאורך החיים. ההפרעה מאופיינת בלקות תקשורתית חברתית ובדפוסי התנהגות מוגבלים וחזרתיים. שימוש בכינויי גוף דורש התייחסות לנקודת מבטו של האחר בשיח, מטלה הידועה כקשה עבור ילדים על רצף האוטיזם. מטרת המחקר הנוכחי היתה לבחון הפקה, הבנה וחיקוי של כינויי גוף בקרב ילדים על רצף האוטיזם.
שיטה: במחקר השתתפו שתי קבוצות. קבוצת המחקר כללה 13 בנים ושתי בנות, דוברי עברית בטווח הגיל 5;8-3;0 שנים (M=4:5, SD=0.7) המאובחנים על רצף האוטיזם. קבוצת הביקורת כללה 13 בנים ושתי בנות, דוברי עברית, בטווח הגיל 5;4-3;0 שנים ((M=4:1, SD=.07 עם התפתחות טיפוסית. לקבוצת המחקר הועבר מבחן תבור לשם הערכת גילם השפתי. לכל המשתתפים במחקר הועברו תתי המבחנים: סידור קוביות, אוצר מילים וידיעות מתוך מבחן ה-Wippsi. בדיקת הרכישה של כינויי הגוף כללה ארבע מטלות של הפקת כינויי גוף, מטלת הבנה ומטלת חיקוי של משפטים פשוטים הכוללים כינויי גוף.
תוצאות: לא נמצא הבדל מובהק בין הקבוצות בתתי המבחן הקוגניטיביים שנערכו.
בהשוואה בין הקבוצות נמצא שלמעלה מ90% מילדי קבוצת הביקורת רכשו את כל כינוייה גוף. מאידך, בקבוצת המחקר 53% מהמשתתפים רכשו את כינויי הגוף "אני" ו"הוא", 60% רכשו את כינוי הגוף "את", 40% רכשו את כינוי הגוף "היא", ורק-26% רכשו את כינוי הגוף "הם". ההבדלים בין הקבוצות היו מובהקים עבור כל כינויי הגוף. כמו כן בקבוצת הביקורת אחוז השימוש בכל כינויי הגוף שנבדקו היה 84-95%, ואילו בקבוצת המחקר אחוז השימוש בכינויי הגוף היה 33-53%, גם הבדל זה היה מובהק. הבדל מובהק בין הקבוצות לטובת קבוצת המחקר נמצא גם עבור ציונים שהתייחסו להבנה ולחיקוי של כל כינויי הגוף. לא נמצאו הבדלים בהבנה ובחיקוי של כל כינוי גוף בנפרד.
דיון: ממצאי המחקר תומכים בתאוריית ה-mind כקושי מרכזי באוטיזם. כמו כן, למחקר השלכות קליניות בהדגשה של הצורך בהערכה וטיפול ספציפיים ברכישה ושימוש בכינויי גוף בקרב ילדים על רצף האוטיזם.