ראשית, נגדיר מהי אסטרטגיה תפעולית.
אסטרטגיה תפעולית מגדירה את דרך הפעולה התפעולית במטרה לעזור לארגון לממש את מטרותיו ולהשיג יתרון תחרותי.
אסטרטגיה תפעולית יכולה לעסוק במגוון סוגיות כגון: אסטרטגיית Make/ Buy, פריסה גיאוגרפית/ אתרית של שרשרת האספקה, אסטרטגיית מלאי (Make to stock/ Order), השקעה נדרשת בתשתיות וטכנולוגיה ועוד.
מנהלים עשויים לטעון – "מדוע צריך אסטרטגיה תפעולית, ישנה אסטרטגיה עסקית ועל התפעול לספק את הכמויות הנדרשות, באיכות הנדרשת ובעלות המינימלית".
ובכן, יש מספר סיבות מרכזיות לכך שארגונים מחליטים לגבש אסטרטגיה תפעולית:
ראשית, שינויים בסביבה העסקית או האסטרטגיה העסקית אשר מחייבים התאמה של האסטרטגיה התפעולית. לדוגמא: כניסה לשווקים חדשים, צמיחה מואצת, שחיקת מחירים, וכד`.
שנית, אסטרטגיה תפעולית יכולה לבוא מתוך רצון לבצע קפיצת מדרגה בביצועים התפעוליים, בין אם עקב אי עמידה ביעדי ההנהלה, ובין לאור צורך להשיג יעדים חדשים ומאתגרים. מנהלים מסוימים מקפידים כל מספר שנים לעדכן את האסטרטגיה התפעולית שלהם כדי לרענן את התכניות ולוודא שלא קופאים על השמרים.
סיבה נוספת וחשובה לא פחות היא הסיבה המנהיגותית - הצורך ביצירת תיאום, בהירות ורתימה בקרב המנהלים לאורך שרשרת האספקה לגבי החזון התפעולי, היעדים התפעוליים המשותפים והתאמת תכניות העבודה של כל מחלקה לתכנית האגפית הכוללת.
מנסיוננו, תהליך של גיבוש אסטרטגיה תפעולית הוא אמצעי ניהולי ראשון ממעלה להשגת יעדים תפעוליים ועסקיים.
תהליך גיבוש אסטרטגיה תפעולית
למרות שתהליך גיבוש אסטרטגיה תפעולית עלול להתשנות מעט מארגון לארגון, להלן מתווה כללי לתהליך גיבוש אסטרטגיה תפעולית ע"פ מתודולוגיית OpStrategy © של AVIV AMCG:
לתהליך גיבוש אסטרטגיה תפעולית מספר תוצרים: ראשית, הגדרה ברורה של יעדים כמותיים אסטרטגיים ע"פ מתודולוגיית SCOR Card של מודל ה-SCOR. לדוגמא: אנחנו רוצים לקצר את ה-LT הממוצע מ-3 שבועות לשבועיים.
שנית, מתן מענה לדילמות אסטרטגיות רלוונטיות כגון – מיקור חוץ, מעבר לייצור בחו"ל, פתיחת מחסנים בחו"ל וכד`
שלישית – מפה אסטרטגית המגדירה את הדרך להשגת היעדים האסטרטגיים, בין אם בשינוי מדיניות, שדרוג תהליכים או טיפול בתשתיות פיזיות ואנושיות.
ולבסוף – תכנית עבודה ברורה, ארוכת טווח, ליישום האסטרטגיה.
סיכום
מנהיגות של מנהל נמדדת ביכולתו לגבש ולהוביל חזון ניהולי ולרתום את המנהלים והעובדים ליישום של אותו חזון.
גיבוש אסטרטגיה תפעולית הינו אמצעי לבניית ויישום של אותו חזון, והיערכות אפקטיבית מבעוד מועד לאתגרים עתידיים.
לרוב, מבוצע התהליך באופן שיתופי, בסדנאות או עבודת צוות מנהלים. כך נוודא זויות מבט שונות ורתימה של הנהלת התפעול לתהליך.