כיום יש הסכמה בקרב אנשי חינוך בארץ ובעולם כי אחד התחומים החשובים במערכות חינוך, המכינות את הילד לקראת חייו כבוגר עצמאי בחברה, הוא תחום המדעים (קסנר ברוך וספקטור-לוי, 2011).
בשנת 2009 פרסם משרד החינוך תכנית לימודים במדע וטכנולוגיה לחינוך הקדם-יסודי. הנחת היסוד המרכזית שעומדת בבסיס תכנית זו היא כי ניתן ורצוי להתחיל את העיסוק במדע ובטכנולוגיה כבר בגיל הרך (משרד החינוך, 2009). הנחה זו מבוססת על ספרות מחקרית שעסקה בנושא (אישך, 2009), אשר בין השאר, הביאה עדויות לכך שילדים בגיל זה מסוגלים להבין מושגים מדעיים ולחשוב בדרך מדעית ולכן חשוב לפתח בהם דפוסי חשיבה אלה. כמו כן, נמצא כי עיסוק במדע בגיל הרך תורם לפיתוח חשיבה לוגית-מדעית ויצירתיות.
במוסדות החינוך החרדי, חינוך מדעי, לרוב, אינו חלק מתכנית הלימודים. לפני כשלוש שנים החל "אחיה", במימונה של קרן ון ליר הולנד, להפעיל תכנית לפיתוח חשיבה מדעית ויצירתית (ח"י[1]), במספר גנים חרדיים (לגילאי 6-3) בעיר חולון. מטרת העל של התכנית היתה לחשוף את הילדים למושגים ועקרונות מדעיים, כמו גם, לטפח אצלם סקרנות, יכולת חשיבה ויצירתיות.
במסגרת הרצאה זו יוצג מחקר ההערכה על תכנית ח"י, אשר בוצע על-ידי מכון סאלד. מטרות המחקר היו לבחון את דרכי היישום של התכנית ולבחון את תרומתה עבור ילדי הגן, הגננות וההורים.
במסגרת ההערכה נעשה שימוש בשיטות מחקר כמותיות ואיכותניות, אשר כללו שימוש בשאלונים, תצפיות וראיונות.
הממצאים מלמדים על שביעות רצון גבוהה מן התכנית בקרב משתתפיה, וכן הכרה בחשיבותה ובתרומתה לילדים בלימודיהם, בשלב מאוחר יותר. בנוסף, ניכר כי התכנית והפעילות שהתקיימה במסגרתה חשפה את הילדים למושגים ולתופעות מדעיות שונות בצורה חווייתית ומהנה, תוך שימוש בהיבטים של פיתוח חשיבה ויצירתיות. הגננות, מצדן, הועשרו בידע חדש ונחשפו לפרקטיקות הוראה נוספות. באשר להורי הילדים, ניכר כי התכנית עודדה אותם בהטמעת עקרונות התכנית במסגרת הבית.
מקורות:
אישך, ח. (2009). גן הילדים: גן עדן להוראת המדעים. עלון דע גן, 2, 16-21.
משרד החינוך, האגף לתכנון ולפיתוח תכניות לימודים (2009). תכנית לימודים במדע וטכנולוגיה בגן הילדים הממלכתי והממלכתי-דתי.
נלקח מתוך האתר: http://meyda.education.gov.il/files/Tochniyot_Limudim/KdamYesodi/MadaTechnologia.pdf
קסנר ברוך, י. וספקטור-לוי, א. (2011). מדע בגן וסקרנות מדעית: נקודת המבט של הגננת. עלון דע גן, 4, 10-19.
[1] התכנית פותחה על-ידי פרופ` גדעון כרמי מהאוניברסיטה העברית ובמקור הופעלה בעיקר בבתי ספר.