רקע
אספירציות לנוזל שכיחות באוכלוסיית חולים סובלים מדיספאגיה ומסכנות בהופעת דלקת ריאות. המלצה נפוצה למניעת אספירציות היא הסמכת נוזל, אך לעתים ההיענות להסמכה לא גבוהה. נוזל מוגז יכול למנוע אספירציות בשל שיפור תחושתי בלוע ובגרון, ובשל שינוי במהירות ובאופן שתיית הנוזל המוגז. המלצה לשתיית מוגז יכולה לשפר היענות להמלצות, אך בספרות קיים מספר דל של עבודות הבוחנות השפעת נוזל מוגז למניעת אספירציות בחולים עם הפרעות בליעה.
מטרה
לבחון את ההשפעה של שתיית נוזל מוגז דליל על אספירציות ופנטרציות בהערכת בליעה אנדוסקופית (FEES - Functional Endoscopic Evaluation of Swallowing) בהשוואה לשתיית נוזל דליל.
שיטות
מחקר פרוספקטיבי הכולל 137 נבדקים באשפוז יום לאבחון ושיקום הפרעות בליעה אשר עברו בדיקת FEES עם ציון מדד פנטרציה-אספירציה (penetration aspiration scale - PAS). הנבדקים התבקשו לשתות באופן חופשי 100 מ"ל נוזל דליל (מים). נבדקים שהדגימו פנטרציות (PAS בין 2 ל5), או אספירציות (PAS בין 6 ל8), התבקשו לשתות נוזל מוגז דליל (סודה) והשפעה על מדד PAS נבדקה.
תוצאות
38 נבדקים הדגימו פנטרציות לנוזל דליל. כאשר אותם נבדקים התבקשו לשתות נוזל מוגז, 8 נבדקים הדגימו בליעה תקינה ללא פנטרציה, 4 הדגימו פנטרציות קלות יותר, 22 נבדקים לא הדגימו שינוי בפנטרציות, ב-2 נבדקים הפנטרציות החמירו וב-2 נוספים אף נצפו אספירציות שקטות (PAS=8).
41 נבדקים הדגימו אספירציות לנוזל. כאשר אותם נבדקים התבקשו לשתות נוזל מוגז, 2 נבדקים הדגימו בליעה תקינה, ו-7 הדגימו פנטרציות אך לא אספירציות, 4 נבדקים הדגימו אספירציות לא שקטות (PAS 6-7),
26 נבדקים לא הדגימו שינוי בחומרת האספירציות, ו-2 נבדקים הדגימו החמרה במדד הPAS.
נמצא הבדל סטטיסטי מובהק בPAS בין נוזל דליל ונוזל דליל מוגז (p < 0.05).
מסקנות
ישנו מספר קטן של מטופלים עם אספירציות לנוזל אשר יכולים להפיק תועלת רבה משתיית נוזל מוגז. בנוסף למניעת אספירציות שתיית נוזל מוגז היא המלצה קלה יותר לביצוע מהסמכת נוזלים ועל כן משפרת איכות חיים. יחד עם זאת במקרים מסוימים מתן נוזל מוגז עלול להחמיר אספירציות ועל כן יש מקום לבדוק בFEES השפעת מתן מוגז במטופלים הסובלים מאספירציות לנוזל.