הכינוס ה-55 של האגודה הישראלית של קלינאי התקשורת

טיפול מבוסס ראיות באילמות סלקטיבית (Selective mutism)

משה הרשקוביץ
קליניקה פרטית, קליניקה פרטית

מטרת ההרצאה היא לחשוף את קלינאי התקשורת לאילמות סלקטיבית, דרכי האבחון שלה, מיתוסים נפוצים והפרכתם וכן לחשוף את הקלינאי לדרכי טיפול מבוססות ראיות אמפיריות בהתאם להמלצות ASHA.

במהלך ההרצאה, תנתן סקירה היסטורית קצרה על אילמות סלקטיבית ועל דרכי טיפול שונות שהוצעו לה בעבר. כמו כן, נתמקד בשאלה מדוע דווקא קלינאי תקשורת מתאימים לטפל באילמות סלקטיבית. ההרצאה מבוססת על מידע אמפירי מחד ועל ניסיון רב שנים כמטפל ותכלול דוגמאות המעידות על הצלחת הטיפול ועל האפקטיביות שלו.

לאורך שנים התקבלה הסטיגמה לפיה אילמות סלקטיבית היא תוצאה של התנהגות מאתגרת מכוונת, על מנת לקבל רווח משני. יחד עם זאת, במהלך השנים הצטברו ראיות אמפיריות רבות שדוחות השקפה זו. כיום הגישה הרווחת היא שמדובר בהפרעת חרדה. גישה זו באה לידי ביטוי בהגדרות של DSM IV ו-DSM V.

בהתאם להמלצות ASHA, שיטת הטיפול המומלצת לטיפול באילמות סלקטיבית מבוססת על שימוש באסטרטגיות קוגנטיביות התנהגותיות (CBT) בדגש על חשיפה הדרגתית לגירויים מעוררי חרדה, הדהייה של תיווך, חיזוקים חיוביים ושינוי עיוותי חשיבה קוגניטיביים הקשורים לאילמות סלקטיבית.

(הרצאה זו מועברת על ידי זה מספר שנים לתלמידי החוג להפרעות בתקשורת באוני` חיפה במסגרת הקורס "הבטים רגשיים בעבודת קלינאי תקשורת").









Powered by Eventact EMS