מרפאת הבליעה באשפוז יום בי"ח ע"ש שיבא היא מסגרת רב מקצועית המאפשרת אבחון, מעקב וטיפול בדיספגיה. מטופל המתקבל ליום אשפוז עובר קבלה סיעודית ע"י אחות, בדיקת BSE (Bed Side Evaluation) ע"י קלינאית תקשורת, בדיקת FEES (Fiberoptic Endoscopic Evaluation of Swallowing) ע"י קלינאית תקשורת ורופא א.א.ג, בניית תכנית טיפול שיקומית ע"י קלינאית תקשורת בהתאם לבדיקה והתאמת תפריט ע"י דיאטנית. לעתים נשלח המטופל לבדיקה משלימה כגון VFSS (Videofloroscopy).
מר ל` (71) הגיע למרפאתנו לאחר ניתוח בשל אנדוקרדיטיס בעקבותיו הונשם וכן הוכנס טרכאוסטום. כאשר הגיע למרפאה היה עם PEG שהוכנס אחרי הניתוח ולאחר גמילה מקנולה. בבדיקת FEES נצפה שיתוק מיתר ימני וכן אספירציות שקטות למרקם דייסתי שהתפנו עם שיעול ספונטני. לאחר התייעצות וטיפול ע"י קלינאית תקשורת החל לאכול מרקם דייסתי ללא החמרה נשימתית. בבדיקת VFSS נמצא כי שינוי מנח מסייע ומונע כמעט לחלוטין אספירציות בכל המרקמים. לאורך 3 שנים נמשכו מעקבים צמודים כך שנבדק 13 פעמים בבדיקת FEES ופעמיים בבדיקת VFSS וכן טופל במקביל ע"י קלינאית תקשורת לשיפור תפקודי בליעה וע"י דיאטנית להתאמת תפריט.
לאורך המעקב והטיפול באופן הדרגתי נוספו מרקמים נוספים לכלכלה לרבות נוזל למרות שנצפו פנטרציות לכל המרקמים ואף לעתים אספירציות שקטות של נוזל ומזון. מר ל` נגמל מ-PEG וכל זאת ללא מחלה נשימתית.
לאור המקרה עולה השאלה כיצד יתכן שהמטופל לא סבל ממחלה נשימתית. בסקירת מאמרים אודות אספירציות שקטות משנת 2005 מצאה Ramsey שלא כל המחקרים מוכיחים קשר בין אספירציות שקטות לתחלואה ותמותה. יתכן כי ישנם מטופלים אשר מתמודדים היטב עם אספירציות ולא מפתחים דלקת ריאות לעומת אחרים שעשויים לפתח מחלות נשימה כרוניות.
מר ל` זכה למעקב צמוד של צוות רב מקצועי יחד עם טיפול קלינאית תקשורת והתאמת תפריט על ידי דיאטנית לאורך תקופה ממושכת עם חשיפה הדרגתית למגוון מרקמים ולכמויות הולכות ועולות בהדרגה. יתכן כי שיקום רב מקצועי זה תרם להתמודדותו של מר ל` עם אספירציות שקטות. בהצגת המקרה יתואר התהליך הטיפולי.
Ramsey, D., Smithard, D., Kalra, L. (2005). Silent Aspiration: What Do We Know? Journal of Dysphagia. 20:218-225.